Aardbeientelers kiezen combinatie bestrijders
Geplaatst op 19 juli 2021
Nu ook Calypso niet meer is toegestaan, kiezen steeds meer aardbeientelers ervoor bladluis biologisch aan te pakken. Volgens Biobest-adviseur Eline Braet zijn er ruwweg twee typen insecten waarmee je de plaag kan bestrijden. "Je hebt bestrijders die hun eitjes in de bladluis leggen en predatoren die de luizen volledig leegzuigen. Beide typen zijn nodig om een zo breed mogelijke werking te realiseren."
Sluipwespen
Sluipwespen behoren tot de eerste categorie. "Wanneer hun eitjes in de luis uitkomen, zal de luis van binnenuit afsterven. Wat overblijft zijn goudkleurige mummies. Omdat er in aardbei zomaar tien verschillende soorten bladluizen kunnen voorkomen, adviseren we ook meerdere sluipwespen te introduceren. Dat kan eenvoudig met onze Aphi-Mix-System. Deze bevat Aphelinus abdominalis, Aphidius colemani, Aphidius ervi en Aphidius matricariae."
Zweefvliegen
Gaasvliegen (Chrysopa-System), lieveheersbeestjes (Adalia-System), galmuggen (Aphidoletes-System) en zweefvliegen (Eupeodes-System en Sphaerophoria-System) daarentegen prederen rechtstreeks op bladluis. De larven vallen aan en zuigen de luis leeg. Met hun inzet kun je dus in heel korte tijd de druk aanzienlijk verlagen. Zeer geschikt om ook tijdens de teelt mee bij te sturen. Braet: "Mooi voorbeeld is Eupeodes corollae. Deze vraatzuchtige zweefvlieg is een sterke vlieger met een goed zoekvermogen. Het zal luishaarden snel lokaliseren en effectief bestrijden. Boven de 25°C presteert zweefvlieg Sphaerophoria rueppellii beter."
Hygiëne
Omdat luizen een doorlopend probleem zijn, adviseert Braet tijdig te beginnen met de biologie. "Door preventief een combinatie van bovengenoemde bestrijders uit te zetten, krijgen deze populaties de kans om te groeien voordat ze echt aan de slag moeten. Wacht je tot je de eerste luis ziet, dan ben je waarschijnlijk al te laat." Tot slot wijst de adviseur op het belang van schoon werken. "Luizen kunnen op verschillende manieren in een gewas terecht komen. Vaak zie je dat ze meeliften op plantenresten van eerdere teelten. Telers doen er dus goed aan deze op te ruimen."
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws