Minder arbeidskrachten, evenveel vacatures

Minder arbeidskrachten, evenveel vacatures

Het Colland Arbeidsmarktonderzoek is een tweejaarlijks onderzoek dat in opdracht van het bestuur van Colland Arbeidsmarkt wordt uitgevoerd. Afgelopen jaar deden 5.700 bedrijven mee aan de enquête. Daarnaast is voor het onderzoek gebruik gemaakt van de Colland bedrijven administratie en CBS Microdata. Het onderzoek toont een lichte daling van het aantal bedrijven in de sector en werknemers in loondienst. Het ziekteverzuim is licht gestegen ten opzichte van 2021 maar is lager dan het gemiddelde in de Nederlandse arbeidsmarkt.

Het aantrekken en behouden van de juiste werknemers is een grote uitdaging. Hoeveel vacatures worden er verwacht? Heeft uw huidige personeelsbestand de optimale samenstelling voor het uitvoeren van de werkzaamheden binnen uw bedrijf? Hoe zorgt u voor voldoende instroom van werknemers met de juiste kennis en vaardigheden? Colland Arbeidsmarkt zet zich samen met werkgevers- en werknemersorganisaties in voor een effectief en actief arbeidsmarktbeleid om hiermee aan de slag te gaan. De gegevens van het Colland Arbeidsmarktonderzoek worden door het fonds gebruikt om goede beleidskeuzes te maken.

Online informatiesysteem
De meeste resultaten van het onderzoek zijn zichtbaar in een online informatiesysteem. Klik hier om deze resultaten te bekijken en te vergelijken met voorgaande jaren. Hier zijn ook de factsheets per sector te vinden. Deze presenteren bijvoorbeeld informatie over aantallen werknemers, werkgevers, lengte van dienstverbanden, arbeid naar regio en in- en uitstroom.

Opvallende resultaten

Hieronder een aantal opvallende resultaten uit het onderzoek.

  • Aantal bedrijven: Het aantal bedrijven met medewerkers binnen de sector is licht gedaald. Eind 2023 waren er in totaal 14.113 bedrijven in de sector, een afname van bijna 1% ten opzichte van 2021. Toen waren er 14.245.
  • Arbeidskrachten: Er werken structureel 291.720 arbeidskrachten in de sector, wat een daling betekent ten opzichte van 2021, toen er structureel 311.050 arbeidskrachten waren. In de zomermaanden is er een piek en loopt het aantal actieve arbeidskrachten op tot 384.840.
  • Flexibele schil: De flexibele schil en de inzet van tijdelijke arbeidskrachten (zoals zzp'ers en uitzendkrachten) blijft belangrijk, vooral in sectoren zoals de glastuinbouw en open teelten, waar het aantal arbeidskrachten tijdens piekperioden aanzienlijk toeneemt. Tijdens de zomermaanden kan de flexibele schil in deze sectoren oplopen tot 46% van het totale arbeidsvolume.
  • Vacatures: In 2023 waren in totaal circa 17.760 vacatures voor werknemers op de loonlijst. Het totaal aantal verwachte vacatures voor 2024 is 17.310. De meeste vacatures zijn er in de sectoren open teelten, hoveniers, en glastuinbouw.
  • Demografie: De sector kenmerkt zich door een hoog aandeel mannen (73% tegenover 50% in de totale arbeidsmarkt). Daarnaast is 46% van de arbeidskrachten in de sector jonger dan 35 jaar en 71% van de arbeidskrachten is praktisch opgeleid.
  • Ziekteverzuim: Het ziekteverzuim is licht gestegen van 3,7% in 2021 naar 4,5% in 2023, wat lager is dan het gemiddelde van 4,9% in Nederland.


Meer informatie over het Colland Arbeidsmarktonderzoek is hier te vinden

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen