Bamboo Uganda door grens van 10 mln kilo CO2
Geplaatst op 27 juli 2021
Fachjan laat de CO2-uitstoot van het bedrijf al meerdere jaren achtereen berekenen door Greenhouse Marketeers. Alle CO2 wordt vervolgens gecompenseerd met de aanplant van bamboe door Bamboo Uganda. Via het aanleggen van bamboebossen zet deze organisatie zich niet alleen in tegen de opwarming van de aarde, maar wordt inwoners van Oeganda ook een kans op een betere toekomst geboden, onder meer door banen te creëren en veilige woningen te bouwen. Bamboo Uganda heeft inmiddels meer dan 10 miljoen kilo CO2 gecompenseerd door de aanplant van bamboe. De verwachting is dat volgend jaar in totaal 1 miljoen bamboestekken zijn geproduceerd en dat maar liefst 500 hectare bamboe is aangeplant in het Afrikaanse land. Fraaie cijfers, al kijkt initiatiefnemer Henri Potze daar niet op die manier naar. "Het is een volgende stap richting ons ultieme doel, een klimaatneutrale tuinbouw. Natuurlijk is het mooi om door de grens van 10 miljoen kilo te gaan, maar we staan nog maar aan het begin. Nu gaan we door naar de 100 miljoen kilo en de 1 miljard kilo gecompenseerde CO2."
Substraat tegen het licht
Fred Janssen, directeur van kwekerij Fachjan, is trots dat zijn bedrijf al enkele jaren de CO2-footprint laat berekenen en dat de volledige uitstoot wordt gecompenseerd door de aanplant van bamboe. "Het maakt deel uit van onze bedrijfsvoering en we kijken dan ook voortdurend hoe we onszelf kunnen verbeteren", aldus Janssen. "Jaarlijkse houden we de berekeningen tegen het licht om te zien wat de verschillen zijn met het jaar ervoor. Vervolgens gaan we met onze medewerkers en leveranciers om de tafel om te bepalen hoe we het nóg beter kunnen doen." Zo stond dit jaar het substraat centraal, geeft Janssen aan. "Het gebruik van veen weegt zwaar in de footprintberekening, daarom kijken we op dit moment naar alternatieven die de totale CO2-uitstoot verder omlaag kunnen brengen. Datzelfde geldt voor het gebruik van belichting in de kas. We vergelijken de resultaten op onze verschillende vestigingen, zodat we de juiste lampen kunnen kiezen."
Hoewel Fachjan een belangrijke bijdrage leverde aan de ruim 10 miljoen kilo CO2 die Bamboo Uganda inmiddels compenseerde, wil het bedrijf dat succes niet claimen. "Het draait namelijk niet om ons, maar om de tuinbouw als geheel. We hopen wel het goede voorbeeld te geven, zodat meer bedrijven aanhaken. Iedereen moet daarin een eigen afweging maken. Als je ervoor kiest om het CO2-verbruik in kaart te brengen en te verlagen, moet je daar ook tijd en aandacht in steken, in de wetenschap dat je dat niet direct zult terugverdienen. Het is een investering in jezelf en in de toekomst van de tuinbouw. Wij voelen ons daar goed bij."
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws