Besparen door onderhoud HPS-groeilichtinstallatie
Geplaatst op 30 juni 2021
De prestaties en het rendement van een HPS-groeilichtinstallatie gaan, vanaf het moment van installeren, gaandeweg achteruit. Daaraan liggen diverse factoren ten grondslag. Zo vervuilen lampen, armaturen en reflectoren en is sprake van slijtage. Telers die een nieuwe groeilichtinstallatie aanschaffen, denken vaak dat ze hier de eerstkomende jaren niet meer naar om hoeven te kijken. Maar vanaf het moment dat de lampen gaan branden, begint in feite het slijtageproces. Daarom is het cruciaal om jaarlijks een check-up te doen van de groeilichtinstallatie, te kijken hoeveel micromol aan licht het gewas ontvangt, en daarnaast noodzakelijk onderhoud uit te voeren.
Goed onderhoud levert geld op
Telers die onvoldoende aandacht hebben voor het onderhoud van hun groeilichtinstallatie, laten veel geld liggen. Dit kan om enorme bedragen gaan. Een nieuwe 1000 watt-lamp vraagt bij inzet in tomaat bijvoorbeeld jaarlijks 160 euro per armatuur aan energie. In de teelt van roos en lisianthus is dat zelfs meer dan 350 euro per armatuur. Geeft een installatie na enkele jaren vijf procent minder groeilicht, dan betekent dit dat je bij tomaat 8 euro per armatuur aan onbenutte energie betaalt. Bij roos en lisianthus is dat zelfs 17 euro per armatuur. Dat is natuurlijk enorm zonde. Goed onderhoud van de groeilichtinstallatie kan dan ook letterlijk geld opleveren.
Weet waar je staat
Hortilux adviseert om de groeilichtinstallatie jaarlijks te laten nakijken. Voor Nederland bieden zij deze diensten zelf, voor het buitenland raden zij aan dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Onder meer de lampen, drivers, armaturen en reflectoren vragen aandacht. Lampen horen volgens de specificaties 10.000 tot 12.000 uren mee te gaan. Maar sommige 1000 watt-lampen voldoen veel langer; dat hangt onder meer af van de kwaliteit van de lamp, van de stroomkwaliteit en van hoe vaak een installatie wordt aan- of uitgeschakeld. Als de lichtoutput nog voldoende is, waarom zou je dan vervangen? Het is daarom cruciaal om de lamp regelmatig - na 2500 belichtingsuren of één keer per jaar - te laten doormeten door een specialist. Dit geeft inzicht in de lichtoutput in micromol, het energieverbruik en de lampspanning. Kortom: je weet waar je staat.
Naast de lampen is het ook belangrijk om de condensatoren in conventionele armaturen regelmatig te laten doormeten. Deze condensatoren slijten gaandeweg, waardoor het rendement van de groeilichtinstallatie terugloopt. Tijdig vervangen is dus van groot belang. Het bestellen van reserve-onderdelen is erg eenvoudig in de webshop van Hortilux.
Pure winst
Alle genoemde zaken dragen ertoe bij dat er meer groeilicht beschikbaar is voor het gewas, wat de productie logischerwijs ten goede komt. Goed onderhoud van de groeilichtinstallatie bespaart geld, doordat de energie die in de installatie gaat ook daadwerkelijk wordt omgezet in licht. Ook voorkom je vroegtijdige vervanging van lampen, drivers, armaturen en reflectoren als gevolg van slijtage en lichtverlies. Kortom: frequent onderhoud levert pure winst op. Telen onder groeilicht is topsport.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws