'Moeten anders telen dan we altijd gedaan hebben'

'Moeten anders telen dan we altijd gedaan hebben'

Fossielvrij paprika’s telen. In Heusden zet Kwekerij Moors gedurfde stappen richting die duurzame ambitie. Zo verkochten ze hun kas in Someren, namen ze die van hun buurman over en sloten ze deze aan op hun eigen biomassacentrale, een duurzame energiebron. Bijkomend voordeel: de kas in Someren wordt nu gebruikt voor de aardbeienteelt, waar minder energie voor nodig is. "Als sector slaan we twee vliegen in één klap."

De aanwezige statiegeldkratjes verraden dat er onlangs een feestje plaatsvond bij Kwekerij Moors. "We bestaan 50 jaar", legt Hannie Moors uit. "Dat hebben we gevierd. We zijn écht een familiebedrijf, een platte organisatie waar persoonlijk contact voorop staat. Plezier is niet voor niets een van onze vier kernwaarden." De andere drie? "Betrokkenheid, ambitie en verantwoordelijkheid", somt Hannie op. Dat blijkt wel, alleen al uit hun bijdragen aan de energietransitie. "Daarin mag je Hannie en haar man Rob wel koplopers noemen", vertelt Martijn Kneepkens, accountmanager Grootzakelijk Food & Agri bij Rabobank Oost-Brabant, die deze ochtend ook is aangeschoven. "Ze nemen hun verantwoordelijkheid en hebben oog voor hun omgeving en personeel."
 
Duurzaam alternatief voor gas
Een van de duurzame stappen die het koppel nam: de aanschaf van een biomassacentrale, een duurzaam alternatief voor gas. Daarin gaat gesnipperd hout, in feite snoeiafval van bomen in de omgeving, dat de kassen grotendeels verwarmt. Die houtsnippers komen via gemeenten of bedrijven in de houtindustrie bij Kwekerij Moors terecht. De hoge gaskosten en de ambitie van Glastuinbouw Nederland om in 2040 fossielvrij te zijn, zwengelde het idee aan. Hannie: "Het houdt ons bedrijf draaiende én we doen iets goeds voor de wereld. Dat zie ik als onze morele verplichting. Net zoals we jongeren graag de kans bieden om bij ons te werken en te leren, bijvoorbeeld via stages."

Lees hier verder

Bron: Rabobank

Deel artikel