Bescherm frambozen preventief met roofmijten
Geplaatst op 13 april 2023
Zoals de naam al zegt, biedt Biobest met deze producten californicus-roofmijten of andersoni-roofmijten in kweekzakjes aan. In het zakje zit voedsel waardoor de roofmijten zich kunnen vermeerderen. Ze komen gedurende 6 weken geleidelijk vrij en beschermen zo de planten.
Situatie-afhankelijk wordt er gekozen voor de meest passende strategie. Californicus-roofmijten zijn meer gespecialiseerd in de aanpak van spint terwijl andersoni meer generalistisch te werk gaat en ook voor een deel trips en andere plaagmijten aanpakt. Een extra voordeel in het gebruik van andersoni-roofmijten is dat deze zich heel goed thuis voelt in houtige gewassen en beter bestand is tegen koudere temperaturen.
Van Kemenade: “Telers kunnen deze kweekzakjes eenvoudig met het haakje in het gewas bevestigen. Wij adviseren standaard elke 2 meter een zakje op te hangen tussen het gewas. Deze roofmijten zijn overigens ook verkrijgbaar als strooimateriaal onder de naam Californicus-System of Andersoni-System.”
Phytoseiulus-System als het warmer wordt
Lopen de temperaturen later in het seizoen op, dan kunnen zich spinthaarden ontwikkelen. Dan zijn er meer hulptroepen nodig. “In dat geval adviseren wij de bestrijding uit te breiden met Phytoseiulus-System. Deze vraatzuchtige roofmijt Phytoseiulus persimilis pakt spinthaarden aan. We adviseren 15 tot 20 van deze roofmijten per meter uit te zetten. Hij heeft een opvallende rode kleur en is een echte spintspecialist. Omdat hij enkel spintmijten eet, kan hij niet overleven zonder. Hij is effectief bij temperaturen boven 15°C,” legt Van Kemenade uit.
Hommels voor een optimale bestuiving
De adviseur van Biobest heeft ook nog een andere tip voor frambozentelers. Deze gaat niet om spintbestrijding, maar om bestuiving. Van Kemenade: “In april komen de frambozen in tunnels in bloei te staan. De dagen kunnen nog koud en donker zijn. Dat kan problemen geven met de bestuiving. Het is dan aangeraden om hommels te gebruiken omdat zij beter vliegen onder deze omstadigheden dan andere bestuivers. Onze Multi-Hives bevatten drie hommelkolonies die verpakt zitten in een weerbestendige omdoos. Dit ‘jasje’ is ook verkrijgbaar voor afzonderlijke nesten onder de naam Bee-Coat. Deze bescherming zorgt ervoor dat hommels hun werk optimaal kunnen uitvoeren.”
Meer nieuws