Gloednieuwe kistenwasserij voor Belgische BelOrta
Geplaatst op 23 juli 2020
"De nieuwe wasserij kan per uur zo'n 12.000 nieuwe groene klapkisten wassen die op termijn de blauwe niet-plooibare exemplaren volledig vervangen", laat BelOrta weten."De nieuwe wasstraat werkt duurzamer dankzij een verlaagd watergebruik en een verminderde temperatuur, waardoor de CO2-uitstoot flink wordt verlaagd."
BelOrta heeft op haar site in Sint-Katelijne-Waver een gloednieuwe kistenwasserij geopend. Daar worden plastic kisten gewassen om ze klaar te maken voor hergebruik. "Zo garanderen we dat al onze groenten en fruit verpakt worden in netjes gewassen herbruikbare kisten", kadert Dirk Bertels, voorzitter van BelOrta. "In het hele wasproces wordt zo veel mogelijk aandacht besteed aan duurzaam omspringen met water. Een zorgvuldig uitgekiend proces zorgt ervoor dat het spaarzaam watergebruik geoptimaliseerd wordt. En door te wassen op een lagere temperatuur realiseren we ook een gevoelige verlaging van de CO2-uitstoot."
BelOrta werkt samen met Euro Pool System, dat zorgt voor gestandardiseerde kisten in heel Europa. Met herbruikbare en recycleerbare kratten hebben zij de standaard gezet voor het verpakken, vervoeren en uitstallen van voedingswaren, de bekende blauwe kratten. "Dit najaar wordt overgeschakeld op groene klapkisten die de starre blauwe kisten vervangen", geeft Dirk Bertels mee. "Door het gebruik van dichtklapbare kisten kan het transport van lege verpakkingen gevoelig verminderd worden. Eén vrachtwagen klapkisten vervangt 5,4 vrachtwagens starre kisten, waardoor jaarlijks 1.080 ton CO2-uitstoot wordt vermeden."
De nieuwe wasstraat vereist geen enkele manuele handeling en verbruikt 15 tot 20 procent minder water dan de oude, een besparing van 50.000 m3 per jaar. Ook bestaat 20 procent van het gebruikte water uit regenwater. Doordat op 45 graden gewassen wordt en niet meer op 60 graden, wordt bovendien jaarlijks zo'n 8.060 ton CO2-uitstoot gereduceerd.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zette de kistenwasserij officieel in gang. Ze reageerde enthousiast op de verduurzaming van de wasserij. "De Vlaamse industrie is een onmisbare schakel in de strijd tegen de klimaatverandering en de droogteproblematiek", zei ze. "Als bevoegd minister van Omgeving ben ik verheugd om vast te stellen dat BelOrta resoluut het voortouw neemt en in de praktijk uitvoert waar ik in Vlaanderen met het beleid naartoe wil. Spaarzamer met water omgaan, meer regenwater hergebruiken en minder CO2 uitstoten." De nieuwe wasserij kost 6 miljoen euro en kan op jaarbasis zo'n 65 miljoen klapkisten wassen.
"Een efficiënte én duurzame bedrijfsvoering zal ook de komende jaren centraal staan in het beleid van BelOrta en de aangesloten telers", aldus Dirk Bertels. "De nieuwe kistenwasserij op de site te Sint-Katelijne-Waver kadert in een groter geheel van investeringen op het vlak van duurzaamheid. De komende jaren maken we eveneens werk van de uitdieping van duurzame mobiliteit, de uitbouw van een digitaal experience platform voor telers en blijven we ons uiteraard engageren in onze doorlopende duurzaamheidsprojecten - met onder andere goede doelschenkingen van primeurverkopen, voedselhulp,… We rekenen daarenboven op de overheid als partner voor een passend en haalbaar ondernemingskader, zodat we ook in de toekomst kunnen blijven zorgen voor gezonde, duurzame en lokaal geteelde groenten en fruit."
Bron: Vilt.be/Belga