Heeft een suikertaks nut?
Geplaatst op 08 april 2021
De deskundigen reageren daarmee op het woensdagochtend verschenen advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) voor een gezondere inrichting van de Nederlandse samenleving. Een van de aanbevelingen is een heffing op gesuikerde producten, zoals snoep en frisdranken.
Zo'n suikertaks heeft in het buitenland zijn nut al bewezen, maar niet in elk land is de heffing even effectief. Het RIVM vergeleek vorig jaar de impact van een suikertaks op gesuikerde dranken in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noorwegen.
Het Verenigd Koninkrijk werkt met verschillende treden: hoe meer suiker er in een product zit, hoe hoger de heffing is. Van de drie landen in de studie lijkt de taks in het VK het meeste effect te hebben. Er wordt nog evenveel frisdrank verkocht, maar sinds 2017 - net voor de invoering - hebben producenten het suikergehalte in hun belaste dranken drastisch verlaagd.
Het aandeel dranken met meer dan 8 gram suiker per 100 gram is tussen 2015 en 2018 afgenomen. Het aantal dranken met minder dan 5 gram suiker per 100 gram nam juist met 40 procent toe. In 2018 was die laatste categorie goed voor 67 procent van de Britse frisdrankmarkt, terwijl het aandeel in 2015 nog 48 procent was.
In Frankrijk is de verkoop van frisdrank licht gedaald. Dezelfde trend stelde het RIVM vast in Noorwegen.
Lees hier verder
Bron: Nu.nl
Meer nieuws