Hoogstraten start seizoen met benefietverkoop

Hoogstraten start seizoen met benefietverkoop

Met de komst van de lente luidt Coöperatie Hoogstraten traditiegetrouw het nieuwe seizoen in met de benefietverkoop van een kist Hoogstraten Aardbeien. Dit feestelijke moment staat symbool voor het vakmanschap van onze telers en voor de versheid en kwaliteit van lokaal geteelde groenten en fruit.

Dankzij moderne teelttechnieken, duurzame innovaties en respect voor de natuur zorgen zij voor aardbeien, tomaten en paprika’s van topkwaliteit, het hele jaar door. Hoogstraten? Dan is’t goe! Eerste kist Hoogstraten Aardbeien voor het goede doel Het hoogtepunt van deze dag was de benefietverkoop ten voordele van Foodsavers Antwerpen, een organisatie die voedseloverschotten een nieuw leven geeft. Coöperatie Hoogstraten zet zich al jaren in om overschotten maximaal te benutten en werkt hiervoor samen met diverse partners, waaronder ook Foodsavers Antwerpen. Niet alleen een perfecte match met Coöperatie Hoogstraten, maar ook met de Belgische retailgroep Colruyt. Zij kochten de kist glanzend rode aardbeien aan de prijs van € 500 per 500 gram. Liesbet Mesdom, aankoopverantwoordelijke groenten en fruit voor Colruyt Laagste Prijzen: “Als enige Belgische retailer bieden we zoveel mogelijk lokale producten aan in onze winkelrekken, zodat onze klanten kunnen genieten van heerlijke producten van eigen bodem. Onze samenwerking met Hoogstraten combineert zo lokaal vakmanschap met een eerlijke prijs voor de telers en de laagste prijs voor de Colruyt-klanten. Ook met Foodsavers delen we een belangrijk doel: voedselverspilling zoveel mogelijk tegengaan. Colruyt verkoopt jaarlijks meer dan 97% van alle verse producten en schenkt daarnaast maximaal niet-verkochte producten aan organisaties die zorgen dat de producten terechtkomen bij wie het nodig heeft. We hebben al een jarenlange samenwerking met Foodsavers in heel België en schenken hun met veel plezier de opbrengst van deze veiling.”

De opbrengst wordt verdubbeld door de telers van Coöperatie Hoogstraten, waardoor Foodsavers Antwerpen een cheque van € 8.000 in ontvangst mag nemen. “Voedseloverschotten zijn geen afval, maar een kans. Met Foodsavers redden we jaarlijks ruim een miljoen kilo voedsel en verdelen we het via hulporganisaties en sociale kruideniers onder 15.000 Antwerpenaren per week. Deze cheque is een prachtige erkenning, maar vooral een motivatie om verder te gaan. Elk gered voedselproduct is winst: voor de mensen, voor de bedrijven die meedoen, voor onze medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt én voor de stad. Laten we samen blijven zaaien, verzorgen en oogsten – voor een Antwerpen waar we geen voedsel verspillen en waar niemand honger lijdt”, aldus Nabilla Ait Daoud, schepen voor Sociale Economie van de stad Antwerpen. Alle betrokkenen geven hiermee een duidelijk signaal dat het essentieel is om voedselverspilling tegen te gaan en de beschikbaarheid van gezonde, kwaliteitsvolle voeding te waarborgen.

Studio Brussel live vanuit Hoogstraten
Fien en Thibault van Studio Brussel brachten een extra feestelijke toets aan de dag door hun ochtendshow ‘Fien en Thibault Staan Op’ live uit te zenden vanuit Hoogstraten. Tijdens de uitzending beleefden ze een bijzonder moment: Thibault werd geridderd tot Ghesel van de Aardbei. Deze eretitel werd eerder toegekend aan bekende namen zoals Johan Museeuw, Herman Van Rompuy, Lieven Van Gils en Roger van Damme.

Coöperatie Hoogstraten kijkt vol vertrouwen uit naar het komende seizoen. Efficiënte partnerships en nauwere samenwerkingen doorheen de hele keten versterken de veerkracht en duurzaamheid van de sector. Samen met retail en andere partners is het onze ambitie om de consumptie van verse groenten en fruit te bevorderen. Een perfect moment is de week van Hoogstraten van 3 tot en met 11 mei waarbij Hoogstraten Aardbeien extra in de schijnwerpers worden gezet met een mix van verrassende PR-stunts. Ons doel? Mensen goesting doen krijgen in aardbeien want Hoogstraten, Dan is’t goe!

Samenwerking vormt de kern van de coöperatieve ondernemingsvorm en is essentieel om gezamenlijke doelen te bereiken. Om die boodschap kracht bij te zetten, is 2025 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Coöperaties. Al meer dan 90 jaar verenigt Coöperatie Hoogstraten telers in eenzelfde missie: samen vorm geven aan een duurzame toekomst in verse groenten en fruit. Want door elkaar te ondersteunen, hefbomen én bruggen te bouwen, expertise te delen en als collectief
uitdagingen aan te gaan, wordt de sector sterker. Ook klanten, consumenten en andere belanghebbenden in de keten profiteren mee van deze coöperatieve kracht.
Naast duurzame partnerships en de strijd tegen voedselverspilling blijft Coöperatie Hoogstraten ook sterk inzetten op kennisdeling. Het Internationaal Aardbeiencongres is daar een toonbeeld van en brengt een unieke kruisbestuiving tot stand tussen handel en wetenschappelijk onderzoek. De 5e editie van dit toonaangevende congres vindt plaats van 17 tem 20 september 2025 in Antwerpen. En er is meer goed nieuws. Een team van Coöperatie Hoogstraten en Proefcentrum Hoogstraten is erin geslaagd om het 11e wereldsymposium voor aardbeien in 2028 naar Hoogstraten te halen. Mooie vooruitzichten dus. Kortom, het belooft een jaar te worden vol verse producten van eigen bodem, sterke samenwerkingen en inspirerende initiatieven.

Bron:

Deel artikel