Samenwerking in Marokko voor Hoogendoorn

Samenwerking in Marokko voor Hoogendoorn

Het Agadir Horticultural Complex (CHA) is officieel geopend onder het voorzitterschap van Zijne Excellentie dhr. Mohammed Sadiki, Minister van Landbouw, Zeevisserij, Plattelandsontwikkeling, Water en Bosbouw van Marokko en dhr. Jeroen Roodenburg, de Nederlandse Ambassadeur van Marokko op 10 december 2022. Dit Demonstratie Centrum omvangt 1 hectare en is het initiatief van de belangrijkste kennisverstrekkende universiteit van Marokko, Institute Agronomique et Vétérinaire Hassan II (IAV). Deze universiteit heeft als doel de Marokkaanse tuinbouw een impuls te geven door de telers van de toekomst op te leiden.

Onderwijs voor de nieuwe generatie telers is essentieel. Momenteel beslaat de Marokkaanse tuinbouw enorme hectaren low-tech en mid-tech teelt, in onder andere Canarische kassen. In dit belangrijke exportland voor groenten en fruit, kan de opbrengstverspilling oplopen tot 40% van de gehele productie. Bovendien zijn er uitdagingen rond efficiënt watermanagement en voedselveiligheid. Dit is wat professor Farid Lekjaa (directeur van het CHA) wil veranderen, in samenwerking met zowel de Marokkaanse als de Nederlandse overheid. Samen besloten zij de eerste hightech glazen kas voor Marokko te bouwen, waarbij Nederlandse kassenbouwers samenwerkten met lokale bouwers.

Om dit succes te vieren werd deze kas op 10 december groots geopend in Agadir. Tijdens deze officiële openingsceremonie had dhr. Martin Helmich (CCO van Hoogendoorn Growth Management) de exclusieve eer om een presentatie te geven over de visie van Hoogendoorn op de toekomst van de Marokkaanse tuinbouw. Hierbij benadrukte hij het belang van efficiënt klimaat- en watermanagement voor de regio. Het doel was om de regio te inspireren om minder natuurlijke hulpbronnen te gebruiken en de gewassen op de meest efficiënte manier te verbouwen. Dit wordt mogelijk door de IIVO procescomputer als kloppend hart van hun teeltomgeving te gebruiken en de principes van Plant Empowerment in de praktijk te brengen.

Uiteraard kan deze procescomputer geen één-op-één kopie zijn van het Nederlandse product vanwege de verschillende milieuomstandigheden en het technologie- en kennisniveau van het land.  Daarom ondertekende het team van Hoogendoorn een MoU-overeenkomst met de CHA onder het voorzitterschap van Zijne Excellentie de heer Mohammed Sadiki. Hoogendoorn is overeengekomen de software van haar product aan te passen aan de behoeften van de regio. Dit gebeurt in samenwerking met de studenten van het CHA die de geïnstalleerde IIVO proces computer, de sensoren en het LetsGrow.com data platform in het CHA dagelijks zullen gebruiken. De intelligente algoritmes van de IIVO zullen vervolgens op dit onderzoeksproject worden afgestemd en beschikbaar worden gesteld aan alle telers in Marokko. Samen veranderen Hoogendoorn en CHA de toekomst van de tuinbouw in Marokko.

In de geest van samen sterk staan als Nederlandse tuinbouwsector, is Hoogendoorn ook trots dat de volgende andere Nederlandse bedrijven en universiteiten bijdragen aan de ontwikkeling van de CHA: Koppert, LetsGrow.com, Horti-XS, Zyztemz, Harvest House, GreenTech Amsterdam, Impact Cluster (bestaande uit o.a. Universiteit Leiden, TU Delft & Erasmus Universiteit) en Wageningen Universiteit en Research. Het officiële programma werd afgesloten met het gezamenlijk kijken naar de WK voetbalwedstrijd van het Marokkaanse team. Waarbij ook een nieuw uitgangspunt voor de toekomst werd gerealiseerd. Gelukkig won het team de wedstrijd en staat het nu in de halve finale.

Bron:

Deel artikel



Meest gelezen