Modellen steeds serieuzer
Geplaatst op 15 oktober 2021
Modellen voorspellen de werkelijkheid op basis van parameters en berekeningen. Bijvoorbeeld: hoeveel verdampt een gewas bij een bepaalde combinatie van kastemperatuur, luchtvochtigheid en lichtintensiteit? Zo'n model moet dan weten hoe dit natuurkundig in elkaar steekt én hoe het gewas op z'n omgeving reageert. Vooral dat laatste is lastig omdat ieder gewas anders is. En een gewas past zich aan de teeltomstandigheden aan. Een gewas in een kas die altijd een hoge luchtvochtigheid heeft zal anders reageren dan een gewas dat meer afgehard is.
Omdat de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research bij internationale projecten betrokken is, ziet de WUR een breed scala aan teeltcondities. Wat voor Nederlandse tuinders extreem is (grote hitte, langdurige kou), is in andere landen niks bijzonders. Hierdoor beschikt de WUR over goed bruikbare data om te controleren of de modellen die gewasgroei en gewasverdamping beschrijven ook in die 'afwijkende' omstandigheden nog goed werken.
Zo blijkt dat processen zoals de vruchtzetting bij tomaat behoorlijk achter gaan lopen bij een constant te hoge etmaaltemperatuur. Een model moet daar dus serieus rekening mee houden om bijvoorbeeld de ontwikkeling van de plantbelasting kunnen berekenen. En zulke 'serieuze' modellen zijn nodig voor de verdere professionalisering in de tuinbouw. Want teeltmanagers willen optimaal op hun omgeving (klimaat, energiekosten, markt) kunnen inspelen. Toeleveranciers willen een eerlijk en passend advies kunnen geven. Studenten en cursisten willen goed werkende programmatuur in hun serious games. Beleidsmakers willen realistische scenario's.
WUR werkt in verschillende projecten aan de verbetering van modellen. Voor kasklimaat was dat afgelopen jaar vooral het project 'Verdamping bij de kop'. Dit project is gefinancierd is door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.?
Meer nieuws