Besparen met slimme CO2-dosering en luchtstrategie

Besparen met slimme CO2-dosering en luchtstrategie

Bij Botany in Horst vond op woensdag 8 november het eindsymposium plaats over de toekomst van de Nederlandse glasgroenteteelt, dat zo’n 150 bezoekers trok. Veel aandacht ging uit naar het energiedossier, dat de sector voor grote uitdagingen stelt. Besparen op de inzet van energie (warmte) en CO2 blijft onverminderd belangrijk. CO2 stond centraal in een proef die Botany dit jaar uitvoerde in komkommers. Frank Huijs (Botany) en Govert Trouwborst (Plant Lighting) presenteerden de resultaten.

De projectgroep had een brede samenstelling en is bijgestaan door een BCO met 11 telers. Op deze foto staan van links naar rechts: Frank Huijs en Bram Rongen (Botany), Remco Bos (Wijnen Square Crops), Maarten Vliex (Botany), Gert van Bussel (Snack Products), Govert Trouwborst (Plant Lighting), Mark Meijers (Glastuinbouw Nederland) en Marcel Verdellen (Wijnen Square Crops).

Twee strategieën
CO2 is een belangrijke productiefactor, die schaarser en duurder wordt naarmate er minder gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Voor efficiënt gebruik dienen de luchtramen zo lang mogelijk dicht te blijven. In perioden met hoge instraling kan koeling via de luchtramen echter wenselijk zijn, waardoor de CO2-concentratie in de kas daalt. Welke koers moet je varen om CO2 dan efficiënt te blijven benutten en een hoog productieniveau te blijven realiseren?

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Meest gelezen