Tijdige inzet roofmijten tegen trips in aardbei
Geplaatst op 09 maart 2021
Trips is de grootste plaag in de aardbeienteelt. Deze plaag tast de bloemen aan, die uitgroeien tot misvormde en bronskleurige vruchten. Zeker in de doorteelt blijven vaak trips 'over' van het najaar. Braet: "Wij adviseren telers daarom ook in de najaarsteelt biologische bestrijding in te zetten en altijd onkruid te verwijderen. Hoe schoner je start na de winter, hoe beter trips in de hand te houden is."
Kweekzakjes bij de start
Braet raadt telers bij de start van de doorteelt aan allereerst gele of blauwe vangplaten (Bug-Scan Yellow of Blue) op te hangen. "Zo kun je de plaagdruk op tijd detecteren." De tweede maatregel is tijdig kweekzakjes op te hangen. ABS-System (Amblyseius-Breeding-System) bevat kweekzakjes met roofmijten en voeding, waardoor de nuttige insecten zich in de zakjes vermeerderen. Braet: "De roofmijt Amblyseius cucumeris is een effectieve bestrijder van trips, ook bij lagere temperaturen. Hij eet echter alleen de tripslarven, dus het eerste stadium van trips. Ophangen moet dus op tijd gebeuren. We adviseren 1 kweekzakje op 2 m2."
Wekelijks roofmijten strooien
De derde maatregel is om daarna wekelijks Amblyseius-System bij te strooien. "Hoe vaak dat nodig is, hangt af van de plaagdruk. Verstrooien kan eenvoudig met de hand, maar er zijn ook telers die een verblazer gebruiken. Uiteraard is het goed om extra roofmijten te strooien op plekken in de serre of tunnel waar veel trips zit", licht Eline Braet toe. Later in het seizoen - als de temperaturen oplopen - kan de teler de bestrijding uitbreiden met de roofwants Orius-System.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws