'Slateelt op water vraagt specifieke veredeling'

'Slateelt op water vraagt specifieke veredeling'

De teelt van sla op water is in transitie en wint terrein. Niet zonder reden: de hydroteelt is voedselveilig, efficiënt, schoon en uitermate goed planbaar. Ook kan met deze manier van telen een continue en uniforme jaarrond productie worden gerealiseerd. Om een maximaal rendement te behalen, is het wel zaak om de juiste keuzes te maken. Bijvoorbeeld qua teeltsysteem, kasinrichting en klimaat. Dit vergt specialistische kennis. De experts van Rijk Zwaan beschikken over deze knowhow en zetten deze in om hydroprojecten een vliegende start te geven.

De teelt van sla op water is al jarenlang een speerpunt van Rijk Zwaan. De veredelaar heeft inmiddels een breed palet aan rassen, die geschikt zijn voor de hydroteelt. De rassen die worden gebruikt in de buitenteelt zijn namelijk niet zomaar inzetbaar in de teelt op water. “Dit vergt speciale rassen en dus ook specifieke veredeling”, zegt Bauke van Lenteren, Marketing Specialist Lettuce en Crop Coördinator Lettuce Noord-Amerika bij Rijk Zwaan in KAS Magazine. “Als team van Crop Coördinatoren monitoren wij - in de diverse teeltgebieden in de wereld - de trends in de markt, de uitdagingen die er liggen, de wensen van klanten, opkomende ziektes, enzovoorts. Deze informatie koppelen we terug naar onze veredelaars; we zijn in feite de schakel tussen de markt en de veredeling. En het werkt ook andersom: wanneer onze veredelaars een nieuw product hebben ontwikkeld, zal dit een plaats in de markt moeten vinden. Ook brengen we dit bij de juiste partijen onder de aandacht.”

De teelt van sla op water is niet nieuw; er wordt al tientallen jaren op deze manier geteeld. In diverse Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gebeurt dit ‘low profile’: op een soort rekken met goten, waardoor water stroomt. “Dit is de lowtech-variant van de hydroteelt”, legt Peter Sonneveld uit. Hij is Crop Coördinator Lettuce Noord- en Centraal-Europa bij Rijk Zwaan en specialist op het gebied van hydroteelt. “In de meer welvarende landen wordt op een hightech manier sla op water geteeld. Dit betekent dat de teelt plaatsvindt in een beschermde omgeving, waar je alles kunt controleren. Temperatuur, luchtvochtigheid, licht, CO2, enzovoorts. Met name deze hightech hydroteelt neemt de laatste jaren een vlucht. Onder meer in Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Japan, Zuid-Korea, Rusland, enzovoorts. Niet alleen telers willen hiermee aan de slag, maar ook investeerders en ketenpartijen hebben belangstelling. Er is heel wat gaande in deze markt.”

Lees het volledige artikel

Bron: KAS Magazine

Deel artikel