'Beluchten positief voor water en wortelmilieu'
Geplaatst op 20 maart 2024
Het onderzoek waarvan Kaarsemaker tussentijds verslag uitbrengt, werd in een vorig artikel over het PPS Grenswaarden Waterkwaliteit al aangestipt door projectleider André van der Wurff. Hierin wordt ingezoomd op de zuurstofhuishouding en de ontwikkeling van microbieel leven in verschillende soorten gietwater.
Voedingsbron voor micro-organismen
“In recirculatiesystemen meng je tijdens de gietwaterbereiding altijd een deel ontsmet drainwater bij”, steekt Kaarsemaker van wal. “Direct na het ontsmetten bevat het water vrijwel geen micro-organismen meer, maar nog wel uiteenlopende organische bestanddelen. Die vormen een voedingsbron voor micro-organismen in de schoonwatersilo. Een snelle manier om de ontwikkeling van micro-organismen vast te stellen en te volgen, is het meten van het zuurstofgehalte in het water. Microbiële activiteit gaat namelijk gepaard met zuurstofverbruik.”
Belucht en niet-belucht water
Om een scherper beeld te krijgen op microbiële groei en het zuurstofverloop in watersystemen zijn watermonsters van verschillende kwaliteit en herkomst verzameld en doorgemeten. In het lab is vervolgens een proef uitgevoerd op jonge tomaten planten, Merlice of de onderstam maxifort in steenwolblokken. De projectgroep was vooral benieuwd naar de effecten die het bijmengen van water met micro-organismen tijdens de gietwaterbereiding te zien geeft in het wortelmilieu. Een belangrijke nevenvraag was of beluchten met nanobubbels tot andere uitkomsten leidt. Als referentie is er ook schoon bassinwater gebruikt waarin geen ontsmet drainwater was bijgemengd.
Zuurstofgehalte daalt
Kaarsemaker: “Na een gietbeurt, waarbij gedurende 5 minuten water werd opgezet tot 2.5 cm, zagen we het zuurstofgehalte in het steenwol blok bij de onbeluchte behandelingen telkens dalen. Soms zo sterk, dat het een nadelige invloed had op de groei van de tomatenplanten.
Lees hier meer