Ultrafiltratie verwijdert aaltjes en tomatenvirus
Geplaatst op 16 mei 2023
Kathari realiseert hoge LOG-reducties door de toepassing van ultrafiltratie (UF). Ultrafiltratie is een drukgedreven membraanproces waarmee een filtratiefijnheid van 20 nanometer wordt bereikt. Doordat UF een energie-arme en middelenvrije techniek is, gebeurt dit op een kostenefficiënte manier. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten. De werking van ultrafiltratie richt zich op het fysiek verwijderen van ziekteverwekkers. Dit in tegenstelling tot de meest gangbare toepassingen die zich voornamelijk richten op destructie. UF is een proces dat met behulp van waterdruk gebruikmaakt van membranen om verschillende stoffen van elkaar te scheiden. De membranen laten water, ionen en moleculen door, terwijl virussen, bacteriën, schimmels en zwevende vaste stoffen worden tegengehouden en afgevoerd. Daarmee is het een uitstekende techniek om water te zuiveren en maakt daarnaast hergebruik van water en nutriënten mogelijk. De UF-techniek is reeds decennia lang een beproefde methode en wordt wereldwijd in waterzuiveringssituaties toegepast. Van der Ende Group heeft deze techniek nu verder geoptimaliseerd voor gebruik in de glastuinbouw en inmiddels in zo’n 30 verschillende landen geïmplementeerd.