Westlandse strandpaviljoens stoppen met wegwerpplastic
Geplaatst op 16 juli 2021
De paviljoenhouders gaan daarbij een flinke stap verder dan de Europese wetgeving die op 3 juli 2021 is ingegaan, waarbij de handel in plastic rietjes, borden, bestek, foambekers en warmhoudbakken al verboden werden.
Strijd tegen de plasticsoep
De noodzaak voor het initiatief is groot: bijna de helft van al het plastic in zee is afkomstig van eenmalige plastics. Denk hierbij aan rietjes, flesjes, plastic bekers en verpakkingen. Wegwerpplastic is lichtgewicht en kan gemakkelijk wegwaaien of door meeuwen worden verspreid, waardoor het gemakkelijk in zee terechtkomt. In de Noordzee blijkt plastic vervuiling dan ook een groot probleem te zijn. Uit de jaarlijkse strandmonitoring van Stichting De Noordzee is een lichte daling te zien in gevonden strandafval, maar blijft er met gemiddeld 282 stuks per 100 meter strand nog een flinke uitdaging over om plastic zwerfafval terug te dringen.
Slimme alternatieven
De strandpaviljoens kozen verschillende oplossingen om van het eenmalige plastic af te komen. Honingflessen vervingen de losse honingzakjes en melk wordt in glaasjes en kannetjes bij de koffie geserveerd, waardoor melkcupjes verleden tijd zijn. "We zijn daarnaast op losse thee overgestapt, waardoor we geen afval van theezakjes en verpakkingen meer hebben, waar vaak ook plastic in zit. Daardoor kan het ook niet het terras of strand op waaien. We dachten eerst dat het serveren van losse thee voor ons veel extra werk zou zijn, maar dat bleek erg mee te vallen - en losse thee is ook nog eens verser en leuker om aan de klant te serveren", legt Lotte van strandpaviljoen Elements uit.
Gemeente Westland, partner van dit project, is trots op haar ondernemers: "We zijn erg blij met de goede samenwerking met de paviljoenhouders om de Westlandse stranden schoon te houden. Deze actie is een mooie toevoeging aan de vele zwerfafvalprojecten op onze stranden. Naast het opruimen zorgen we er zo ook voor dat het ontstaan van plastic zwerfafval echt wordt tegen gegaan", aldus Sander van der Spek, specialist gebiedsbeheer gemeente Westland.
Eerste Westlandse Plasticvrije Terrassen
Elements, De Pit en Bondi Beach zijn vanaf nu helemaal (wegwerp) plastic vrij op hun terras. Om hun deelname te bekrachtigen ondertekenden zij de Plasticvrij Terras zelfverklaring en hingen deze op in hun zaak. Zo kunnen hun gasten zien dat zij op een Plasticvrij Terras zitten en welke plastics niet meer te zien zijn. Andere paviljoens, waaronder Moments Beach en Zout, hebben een paar belangrijke stappen in de goede richting gezet en krijgen daarmee de stempel 'op weg naar plasticvrij'. Het actuele overzicht van deelnemers die helemaal plasticvrij zijn (groen) en onderweg naar plasticvrij zijn (geel), is te zien op https://plasticvrijterras.com/kaart-met-deelnemers/.
Oproep om aan te sluiten
De Westlandse koplopers laten met hun overstap naar een Plasticvrij Terras zien dat het goed mogelijk is van het verwaaibare wegwerpplastic af te komen. Ze sluiten daarbij aan bij een landelijke beweging waarbij steeds meer horecazaken zich inzetten om plastic zwerfafval tegen te gaan. Andere horecaondernemers die een terras hebben worden opgeroepen om zich aan ook te sluiten bij de beweging. Meer informatie over de mogelijkheden om mee te doen is te vinden op www.plasticvrijterras.com.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws