Winterlichtkas: minder CO2, toch meer komkommers
Geplaatst op 18 augustus 2021
Enkele jaren geleden werd de Winterlichtkas gebouwd op de Bleiswijkse onderzoekslocatie van WUR. De kas (van 500 m2) heeft diffuus glas dat helder wordt bij condensatie. Hierdoor is de instraling in de winter hoog vergeleken met traditionele kastypen. In de zomer - als de zon toch al veel schijnt - daalt de instraling. Met de Winterlichtkas kan tot tientallen procenten energie bespaard worden, zo blijkt uit eerdere proeven met onder meer tomaat en komkommer.
In april 2021 startte een onderzoek naar de mogelijkheden van gelimiteerd CO2 doseren in een komkommerteelt in de Winterlichtkas. Het doel in deze proef is om een derde van de gebruikelijke hoeveelheid CO2 te doseren, ofwel maximaal 10 kilogram CO2 in een teeltseizoen van een half jaar. Door minder CO2 te doseren kunnen telers zich voorbereiden op het minder beschikbaar zijn van fossiele brandstoffen.
Tijdens het onderzoek wordt dagelijks maximaal 60 gram CO2 per m2 per dag gedoseerd. Uit de eerste resultaten blijkt het gewas er goed op te reageren. Belangrijk daarbij is dat de start van de zomer van 2021 redelijk koel is, waardoor minder gelucht hoeft te worden (en dus minder CO2 kan ontsnappen uit de kas).
Het onderzoek wordt uitgevoerd met drie komkommerrassen. Deze zijn geselecteerd op hun tolerantie voor meeldauw. WUR onderzoekt namelijk tevens of met een preventief beleid en groene gewasbeschermingsmiddelen een mogelijke uitbraak van meeldauw te voorkomen en eventueel te beheersen is.
Meer nieuws