Werkgroep Arbo maakt nader kennis met praktijk

Werkgroep Arbo maakt nader kennis met praktijk

De werkgroep Arbo van Glastuinbouw Nederland heeft net voor de zomer vergaderd bij Hoogweg Paprikakwekerijen. Een mooie kans voor vakbonden en themaspecialist Arbeid om een aantal actuele onderwerpen in de praktijk te zien. Op een warme dag werden zij rondgeleid over het bedrijf en werden de vraagstukken in de paprikateelt en in het bijzonder de arbeidsomstandigheden besproken.

"In de eerste warme week van de zomer kent de oogst een piek", vertelt Jalisa, HR adviseur bij Hoogweg Paprikakwekerijen. "De Infokaart Veilig en gezond werken bij warm weer  medewerkers is nu volop in gebruik." In de verwerkingsunit werd de automatisering duidelijk. De paprika’s worden autonoom aangevoerd, dozen automatisch uitgevouwen en via transportbanden zien we paprika’s voorbij glijden tot in de door de klant gewenste verpakking. “Hoogweg Paprika teelt duurzaam met aardwarmte en een biomassa installatie. De voor de teelt benodigde CO2 wordt inmiddels gedeeltelijk ingekocht”, aldus Jalisa.

Aansluitend vergadert de werkgroep door een goed gevulde agenda heen. Een klein feestje nu opnieuw twee hoofdstukken Arbo catalogus, heftruck en loodaccu’s langs de toetsing bij de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn gekomen. De behandeling van de volgende hoofdstukken, teeltwisseling en gewasbeschermingsmiddelen, zijn nu weer aan de orde. Arbocatalogus en RI&E zijn belangrijke instrumenten en krijgen volop aandacht in de werkgroep.

Communicatie
De grote uitdaging voor de werkgroep Arbo is communicatie. Hoe zorgen we dat kennis wordt gedeeld en werkgevers en werknemers de weg vinden naar informatie over veilig en gezond werken? In de week van de RI&E, half juni 2024, is langs verschillende kanalen gecommuniceerd. In de werkgroep Arbo blikken we terug. We willen de communicatie verbeteren en blijven bijleren.

Arbocatalogus
De werkgevers en werknemers in de sector Glastuinbouw willen eerlijk werk en dat is onverbrekelijk verbonden aan veilig en gezond werken. Binnen Stigas komen veiligheid, vitaliteit en verzuim bij elkaar. De kern van dit werk vormt de Arbocatalogus, daarin worden de onderdelen beschreven hoe aan de wettelijke voorschriften (Arbowet) kan worden voldaan. Als werkgever kun je daarnaast ook gebruik maken van de arbodienstverlening van Stigas. Je dagelijkse verzuimaanpak is daar in goede handen.

 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Meest gelezen