Oogstrobot bewijst waarde bij The Valley Growers

Oogstrobot bewijst waarde bij The Valley Growers

De toekomst van de tomatenoogst wordt werkelijkheid. Artemy, de geavanceerde oogstrobot ontwikkeld door DENSO Corporation en Certhon, is nu actief in een commerciële kas van 8 hectare bij The Valley, waar zowel mini troscherry- als cocktailtomaten worden geteeld. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in het oplossen van tekorten in arbeidskrachten binnen de glastuinbouw, terwijl tegelijkertijd de efficiëntie en productiviteit wordt verhoogd.

Samen met The Valley Growers, onderdeel van Growers United, hebben we de autonome oogstrobot Artemy getest in hun tomatenkassen. Joost van der Voort, teler bij The Valley, deelt zijn ervaringen met deze innovatieve technologie. Aan het begin van de pilot moesten zowel de teler als Artemy zich aanpassen. “Het was even wennen bij de start, zowel voor Artemy als voor ons. Maar ik ben echt onder de indruk van hoe snel deze machine zich heeft ontwikkeld.”

Een oplossing voor de toekomst
De arbeidskosten stijgen, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor de Nederlandse glastuinbouw. "Kijkend naar de toekomst, zie ik dat arbeidskrachten steeds duurder worden. De winstgevendheid neemt af, dus we moeten manieren vinden om kosten te verlagen. Robotica is een zeer effectieve manier om arbeidskosten te reduceren," zegt Van der Voort. The Valley opereert in een Europese markt waar Nederland hogere arbeidskosten heeft in vergelijking met de buurlanden. "Hier kunnen de arbeidskosten gemakkelijk boven de 26 euro per uur uitkomen, terwijl dit in België veel lager is. Maar we bedienen dezelfde klanten, wat zorgt voor een oneerlijk speelveld. Door te innoveren met robotica blijven we concurrerend."

Artemy in de praktijk
Tijdens de pilot werden verschillende logistieke uitdagingen aangepakt, waarbij de flexibiliteit en aanpassingsvermogen van Artemy cruciaal bleken. "Een tomaat blijft een tomaat, maar de Japanse engineers moesten een aantal aanpassingen doen om ervoor te zorgen dat Artemy optimaal functioneert.” De pilot heeft de indrukwekkende potentie van Artemy laten zien. "Ik ben ervan overtuigd dat we door verdere verfijning van de logistiek, aanzienlijke arbeidskostenbesparingen kunnen realiseren. Dit is de reden waarom we in deze technologie investeren," zegt Van der Voort. Hij benadrukt de snelle voortgang van de ontwikkeling van Artemy en voegt toe: "Het is een veelbelovende machine en ik zou zeggen: houd hem in de gaten."

Robotica als de toekomst van de sector
Van der Voort ziet robotica als een essentieel onderdeel van de toekomst van de glastuinbouw: "De toekomst van de glastuinbouw hangt af van robotica. In de toekomst kunnen we gewoonweg niet meer zonder." Hij hoopt dat meer bedrijven koplopers in dit vakgebied worden om de sector vooruit te helpen: "Hoe meer bedrijven hierbij betrokken zijn, hoe sneller we vooruitgang boeken."

Het optimaliseren van de prestaties
“Artemy combineert Certhon’s expertise binnen glastuinbouw en DENSO’s geavanceerde roboticatechnologie om enkele van de grootste uitdagingen in de moderne tuinbouw aan te pakken: beschikbaarheid van arbeidskrachten, stijgende kosten en operationele efficiëntie,” legt de heer Mukai, Executive Officer bij DENSO, verantwoordelijk voor het food value chain business, uit. Certhon en DENSO zetten zich in om de mogelijkheden van Artemy verder te verfijnen door samenwerkingen met telers en softwareverbeteringen, zodat de robot blijft voldoen aan de groeiende behoeften van de industrie. Door samen te werken met The Valley en Growers United—één van de leidende groentetelercoöperaties in Nederland—proberen Certhon en DENSO de wereldwijde adoptie van Artemy te versnellen. "Met telers zoals Joost van der Voort die waardevolle inzichten delen, willen we het bereik van Artemy uitbreiden en de prestaties optimaliseren. In samenwerking met The Valley maakt Artemy een belangrijke stap richting de opschaling van autonome oplossingen, die telers helpen de uitdagingen van vandaag aan te pakken en zich voor te bereiden op de toekomst," aldus de heer Mukai.

 

Bron:

Deel artikel