'Energiemarkt kan enige tijd onrustig blijven'

'Energiemarkt kan enige tijd onrustig blijven'

De temperatuur in Nederland zal naar verwachting de komende twee weken iets hoger liggen dan het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Voor de komende week is de voorspelde windenergieproductie bijgesteld tot 4,3 GW, wat in lijn is met de seizoennorm, zo meldt AgroEnergy.

Kijkend naar komende winter, kan La Niña mogelijk zorgen voor koudere weersomstandigheden dan de afgelopen vrij milde winters. Dit zou kunnen leiden tot een verhoogde gasvraag voor verwarming.

Er zijn zorgen over de bevoorrading van gas in kalenderjaar 2025, voornamelijk door het afgelopen van het Oekraïense doorvoercontract met Rusland en de huidige geopolitieke spanningen. Deze factoren kunnen de gas- en elektriciteitsmarkt nog enige tijd onrustig houden.

Experts verwachten dat de TTF-markt voor de rest van het gasjaar 2024 een nauwere bandbreedte hebben dan het vorige gasjaar, hoewel de gemiddelde TTF-prijs voor dit jaar hoger wordt verwacht dan afgelopen jaar. Komende week worden er twee LNG-schepen verwacht bij de Eemshaven LNG-terminal.

Bron:

Deel artikel