Jodium in je gewas: wat zijn de voordelen?

Jodium in je gewas: wat zijn de voordelen?

Jodium is een essentiële voedingsstof voor gewassen, maar in de natuur slechts in kleine hoeveelheden aanwezig. Voor een optimale gewasproductie dient men dan ook jodium in de juiste mate toe te dienen. Maar hoe doe je dat precies?

Lange tijd nam men aan dat de voeding van het gewas hoofdelementen en zes sporenelementen bestond, maar de laatste jaren komt daar verandering in. Recente onderzoeken wijzen uit dat chloor, nikkel en jodium, in zeer kleine hoeveelheden, ook tot de essentiële nutriënten behoren, laat Royal Brinkman weten.

Voor een optimale gewasproductie dient men dan ook jodium in de juiste mate toe te dienen. Een jodiumtekort kan namelijk opbrengstverliezen veroorzaken, wat te vergelijken is met een tekort aan andere essentiële voedingsstoffen. Daartegenover zorgt een overschot ervoor dat de positieve eigenschappen van dit element wegvallen.

Wat zijn de voordelen van jodium?
De afgelopen decennia werden er wereldwijd in verschillende teelten meer dan honderd proeven met jodium gedaan. Daaruit blijkt dat jodium bijdraagt aan de juiste balans tussen groei en vruchtvorming, om zo de oogst en kwaliteit te maximaliseren. Verder bleek er onder meer in tomatenteelt minder neusrot te ontstaan. Tevens verbeterde de houdbaarheid van de vruchten.

Doseren van jodium in gewas
Jodium kun je als sporenelement aan je voedingsschema toevoegen, maar het is makkelijker om een gedoseerde hoeveelheid mee te geven met je meststoffen. Een product dat dit mogelijk maakt is SQM Ultrasoline K Plus. Dit is een mix van kalisalpeter en jodium, wat het eenvoudig maakt om je juiste dosering jodium in de mestbak mee te geven.

SQM Ultrasoline K Plus vereist geen speciale behandeling en voeg je op dezelfde manier als een reguliere kalisalpeter aan je meststoffenoplossing toe. Dankzij de vaste dosering jodium (0,1 procent) voorkom je dat er te weinig of te veel wordt aangeboden. Hierdoor kun je geheel veilig jodium toedienen aan je gewas en de weerbaarheid stimuleren.

Bron: Royal Brinkman

Deel artikel