Lekkages vinden met hulp van eDNA qPCR-techniek

Lekkages vinden met hulp van eDNA qPCR-techniek

In januari 2022 is door de waterschappen, vanuit het fonds 'Stimuleringsbudget Emissie-beperking Glastuinbouw', een financiële bijdrage toegezegd aan een nieuw project: Ontwikkelen eDNA qPCR-techniek voor zes gewassen. Uit een eerder onderzoek van het Hoogheemraadschap van Delfland is gebleken dat met de eDNA-techniek sneller en makkelijker lekkages en/of lozingen vanuit een (glastuinbouw)bedrijf kunnen worden vastgesteld en worden herleid naar een specifiek soort gewas.

De waterkwaliteit in de glastuinbouwgebieden voldoet nog niet aan de gestelde doelen in de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Het opsporen van vervuilingsbronnen (emissies)  is moeilijk en kostbaar. Daarbij komt dat de emissies veelal het gevolg zijn van lekkages in de substraatteelt en/of uitspoeling vanuit de grondteelt (onder glas) waar de teler zich niet van bewust is.

Uit een eerder onderzoek van het Hoogheemraadschap van Delfland is gebleken dat met eDNA techniek, lekkages en/of lozingen vanuit een (glastuinbouw)bedrijf kunnen worden opgespoord, vastgesteld en herleid naar een specifiek soort gewas en bedrijf. Zo komt de bron van de vervuiling en vervuiler in beeld.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel