Nieuw Glas op de Kas

Nieuw Glas op de Kas

In het eindrapport onderzoek naar nieuwe kasdekmaterialen wordt een globaal overzicht gegeven van de haalbaarheid van nieuwe technologieën en/of materialen op het gebied van transparante isolatie en laminaten voor toepassing als kasdekmateriaal voor de Nederlandse glastuinbouw. Hierbij is alleen gekeken naar glas en specifiek gekeken naar gelaagd glas, vacuümglas en ontwikkelingen op het gebied van transparante isolatiematerialen, om zo te komen tot een zeer transparant, energiezuinig maar ook risicobestendig kasdek.

Een kasdek beschermt het gewas tegen weersinvloeden. Het draagt bij aan een een optimaal kasklimaat en moet energie- en kostenefficiënt zijn. Een kasdek moet bestand zijn tegen extreem weer, storm en hagel. Hoewel kunststof een meer logische oplossing lijkt voor een klimaat- en risicobestendige kas lijkt, geeft de sector vooralsnog de voorkeur aan glas. Zeker wanneer dit gehard is, beschikt glas over extreem goede eigenschappen en heeft vaak een langere levensduur dan de meeste kunststoffen.

Verhogen lichttransmissie
Om de lichttransmissie van het kasdekmateriaal te verhogen zijn de volgende technieken beschikbaar: low iron glas, antireflectie coatings, oppervlaktebehandelingen op basis van verschillende werkingsprincipes (nano,micro/macro) en hydrofiliteit. De diffusiteit van glas kan verhoogd worden te verhogen door structuren op glas aan te brengen of dit te etsen of zandstralen. De volgende technieken worden gebruikt voor hoog isolerende kasdekmaterialen: low-e coatings (beperken stralingsverlies), meerlaags (isolerende spouw), aerogels (verhoogde spouwisolatie). Het verhogen van de mechanische resistentie kan door het glas thermisch (standaard) of chemisch (dun glas) te harden of te lamineren, waardoor het niet uiteenvalt na schade.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel