Invloed verdamping tomaat bij full-LED onderzocht

Invloed verdamping tomaat bij full-LED onderzocht

In het koepelproject ‘Kennisontwikkeling over verdamping: van fundamenteel tot toegepast’ doen Wageningen UR, Plant Lighting en Delphy Improvement Centre onderzoek naar de invloed van beperkte verdamping in verschillende gewassen. In dit deelproject ligt de focus op de tomatenteelt onder full-LED belichting. Hierin is onderzocht hoeveel de verdamping beperkt wordt bij een hogere luchtvochtigheid, of de voedingsopname gecompenseerd kan worden door een hogere giet-EC, en of een lagere verdamping leidt tot problemen met vruchtkwaliteit.

Om in 2040 klimaatneutraal te zijn en rendabel belichtte tomaten te kunnen telen, wordt de overstap naar full-LED belichting gezien als cruciaal. Dit wordt onderzocht in verschillende proeven, maar ook in de praktijk worden ervaringen met full-LED belichting opgedaan. Bij de overstap naar full-LED belichting verandert de energiebalans van de kas. LED-belichting weet elektra efficiënter om te zetten in (PAR-)licht, met als gevolg een afname van Nabij-infrarood (NIR). Om dit verlies aan warmtestraling op te vangen wordt vaker geschermd, met een hogere luchtvochtigheid tot gevolg. Deze situatie kan leiden tot een beperkte verdamping en daarmee opname van voldoende water en nutriënten.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel