Kansen versnelling circulaire glastuinbouw

Kansen versnelling circulaire glastuinbouw

Implementeer geïntegreerde gewasbescherming, kom met een samenhangend pakket om CO2-emissies terug te dringen, richt een transitiefonds op en stimuleer gezonde voeding. Daarnaast zijn goede arbeidsvoorwaarden, innovatieve veredelingstechnieken en transparantie in de keten cruciaal voor een toekomstbestendige tuinbouw. Dat is de uitkomst van de Europese strategische dialoog over de toekomst van de landbouw.

Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, verwelkomt dit Europese landbouwakkoord: “Deze aanbevelingen aan de Europese Commissie sluiten precies aan op onze ambities voor een verantwoorde glastuinbouw. Het rapport biedt dan ook nieuwe aanknopingspunten voor gesprekken met Brussel om onze doelen te verzilveren.”

Randvoorwaarden voor transitie
Ruim zeven maanden werd er gewerkt aan dit rapport op initiatief van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Via koepelorganisatie COPA-COGECA was Glastuinbouw Nederland nauw betrokken bij deze onderhandelingen. Doel was om tot een gezamenlijke toekomstvisie op de Europese land- en tuinbouw te komen. “Deze dialoog vormt daarmee een trendbreuk met de vorige Commissie,” zo constateert Bom-Lemstra. “De Green Deal legde vooral van bovenaf onrealistische vergroeningsmaatregelen op, zonder dat naar de haalbaarheid en gevolgen ervan werd gekeken. Hoewel die doelen blijven staan, verschuift de focus met dit akkoord nadrukkelijk naar het scheppen van de juiste randvoorwaarden om deze transitie te kunnen maken.”

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel