Weerbaarheid bodem en substraat: wat is dat?

Weerbaarheid bodem en substraat: wat is dat?

Tijdens het Water- en PlantgezondheidsEvent op 10 oktober was één van de vele workshops gewijd aan bodemweerbaarheid. Dit strekt zich uit over alle denkbare groeimedia, inclusief steenwol en water. Onderzoekers Annelein Meisner en Florien Gorter (Wageningen University & Research) schetsten de contouren en het belang van dit fenomeen, dat een voorname rol speelt in duurzaam en klimaatneutraal telen.

Bij de aanvang van hun presentatie stelden de onderzoekers dat ten aanzien van weerbaarheid onderscheid nodig is tussen plantweerbaarheid en bodemweerbaarheid. Plantweerbaarheid heeft betrekking op het vermogen van planten om zichzelf te verdedigen tegen ziekten, plagen en stresssituaties en het vermogen om daarvan te herstellen. Bodemweerbaarheid heeft betrekking op de natuurlijke, microbiële gemeenschap in de wortelomgeving (rhizosfeer). Die is onder andere relevant voor het onderdrukken van bodem-gerelateerde ziekten en plagen, voor het afbreken van organisch materiaal en het beschikbaar maken van nutriënten voor de plant.

Algemene weerbaarheid
Daarnaast worden algemene en specifieke weerbaarheid onderscheiden. Algemene weerbaarheid betreft het gegeven (of het streven) dat alle biologische rollen in de wortelzone op een voor de plant gunstige wijze zijn ingevuld, waardoor nieuwkomers (lees: pathogenen) geen kans krijgen om zich te vestigen en planten te infecteren. Een algemeen weerbaar ecosysteem is breed inzetbaar en werkzaam, maar vanwege de grote biodiversiteit en complexe interacties helaas ook slecht overdraagbaar. Sturen op algemene bodemweerbaarheid is daarom lastig, tijdrovend en niet goed voorspelbaar. Pythium is een pathogeen dat vooral via de algemene bodemweerbaarheid onderdrukt dient te worden.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel